dimarts, 24 de juny del 2008

El sistema de quintes: les lleves a la ciutat de Vic 1868-1897 (2002)


Aquest treball que porta per títol, El sistema de quintes: les lleves a la ciutat de Vic (1868-1897), analitza la dinàmica de reemplaçament del darrer terç de segle XIX aplicada al cas de Vic. Amb tot, però, les informacions (quadres i gràfiques) estrictament vigatanes solament s’introdueixen i resta per desenvolupar les anàlisis i interpretacions pertinents. S’ha realitzat la feina de buidatge, classificació i exposició de dades que permetria comparar la realitat de les lleves vigatanes amb altres municipis.
Pel que fa a les fonts, s’ha utilitzat bibliografia especialitzada sobre qüestions militars, obres de caire més general, col·leccions legislatives i els expedients anuals de quintes de l’Arxiu Municipal de Vic (AMV). Els expedients de quintes comprenen les filiacions on consten les circumstàncies personals i l’historial militar de cadascun dels individus sortejables per elaborar els padrons, allistaments, paperetes de citació, informacions vàries sobre associacions de quintes, resultats dels sorteigs i la classificació dels mossos, expedients d’exempció legal, al·legacions i resolucions de les juntes militars i les llicències absolutes, entre d’altres.
Respecte a l’estructura del treball, es divideix en quatre punts clarament interrelacionats. El primer apartat de caire introductori gira entorn el concepte i la definició de la quinta com a mètode de reclutament militar.
El segon apartat ressegueix l’evolució legislativa del sistema de quintes al llarg del període estudiat. Assenyala les principals lleis sobre reemplaçaments així com les modificacions més remarcables del corpus jurídic referents a variables com l’edat, la talla, la duració del servei militar, les exempcions o d’altres sobre el mètode de reemplaçament.
El tercer apartat ressenya les diverses actituds d’oposició al sistema de quintes durant el darrer terç del segle XIX, des de les classes populars passant per les Juntes revolucionàries de 1868 fins als partits demòcrates i republicans de l’oposició.
Al darrer apartat s’hi concentra el gruix de la investigació ja que desgrana una per una les principals operacions per a conformar les lleves anuals i descriu les diverses tipologies d’exempcions. A més de presentar materials estadístics (quadres i gràfiques) per a l’anàlisi i la interpretació de l’especificitat de les lleves a la ciutat de Vic. S’hi ressenyen aspectes com: la formació dels padrons, l’allistament, l’assignació de quotes, els sorteigs de mossos, la crida i declaració de soldats, i l’ingrés de soldats i suplents a les caixes de reclutes. Pel que fa a les exempcions, s’assenyalen tant les legals (de naturalesa física, familiar i professional o les conflictives exempcions pecuniàries) com les il·legals (fraus, pròfugs i desertors).
Finalment, caldria destacar la validesa del treball que teniu a les mans per entendre millor el complex sistema de quintes de l’Espanya del vuit-cents i reiterà el caràcter introductori dels materials estadístics referents a les lleves de Vic ja que, com s’ha assenyalat en aquesta mateixa presentació, restaria per fer un estudi aprofundit de les variables apuntades al llarg de la investigació.