dilluns, 23 de juny del 2008

El carrer de gurb, un barri emblemàtic de vic (2001)


El llibre “El carrer de Gurb, un barri emblemàtic de Vic”, pretén donar a conèixer a tots els públics la història d’un vell camí, que es va convertir en carrer, i després en un barri emblemàtic de la ciutat i en un capítol imprescindible de la història de Vic. Recull els aspectes més importants del passat col·lectiu d'un barri, des de la religiositat, la demografia, l’urbanisme, l’economia, la vida quotidiana i cultural d'un carrer que enllaça camp i ciutat. El clou un generós capítol sobre les activitats festives, orgull dels veïns que l'ha projectat més enllà del barri i de la ciutat de Vic.
La instal·lació del convent del Carme i de la seva Parròquia, l’arribada constant de nouvinguts i l’expansió urbanística, la menestralia medieval i l’especialització comercial, són aspectes que han imprimit caràcter al carrer de Gurb. Un barri que ha sabut complementar la rutina diària amb la folgança col·lectiva de les Festes de Sant Albert, capitanejades per la figura del Carquinyoli, que també ha esdevingut un dels símbols de la ciutat de Vic.
“El carrer de Gurb, un barri emblemàtic de Vic”, vol reconstruir la vida d’un barri de la ciutat al llarg dels darrers segles, i és un punt de referència obligat per al coneixement de la història contemporània. Parla de persones amb noms i cognoms, de les seves inquietuds i voluntats, les alegries i les adversitats, d’enfrontaments i de fraternitat, però sobretot d’una comunitat que per sobre de tot estima el seu barri. Els autors també ens hem identificat amb aquest sentiment i per això volem encoratjar els veïns, molt especialment a les comissions de festes i, sobretot els joves perquè prenguin el relleu generacional dels seus avantpassats i mantinguin viva la flama de les seves tradicions i reminiscències culturals.